C1 Rijbewijs

C1 Rijbewijs - Camper rijbewijs halen

Lichte vrachtwagenrijbewijs C1
Wilt u een grote camper of een lichte vrachtwagen besturen? Dan hebt u een C1 rijbewijs nodig. Dit rijbewijs wordt ook wel het camper rijbewijs genoemd. Met het C1 rijbewijs mag u een vrachtauto of camper besturen waarvan de toegestane maximum massa (dat is het gewicht van het lege voertuig plus het laadvermogen) meer bedraagt dan 3.500 kg en minder dan 7.500 kg. Wilt u met een zwaarder voertuig rijden? Dan hebt u het C rijbewijs nodig.

Met een C1 rijbewijs mag u een aanhanger of oplegger tot 750 kg (toegestane maximum massa) aan uw vrachtauto koppelen. Als u met een zwaardere aanhanger of oplegger wilt rijden hebt u rijbewijs C1E nodig. Met het C1E rijbewijs mag u rijden op een trekkend voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger waarvan de TMM zwaarder is dan 750 kg , mits de TMM van de totale combinatie niet meer is dan 12.000 kg.

RIJBEWIJSTRAJECT
Het C1 examen kun je doen vanaf 18 jaar, mits je in het bezit bent van het rijbewijs B.

Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid moet je voor 2 theorie-examens en 1 praktijkexamen doen.
RV1 light (verkeer en techniek)
R2C (overige zaken, administratie)
Praktijkexamen

THEORIE C1 RIJBEWIJS
Voor de theorie is een speciaal zelfstudiepakket ontwikkeld, ideaal voor het hobbymatig halen van het C1 rijbewijs.
U dient examen af te leggen in de volgende vakken:

Theorie-examen RV1-light (deel 1: Verkeer & Techniek): 40 meerkeuzevragen
Theorie-examen R2C (deel 2: Administratie): 40 meerkeuzevragen

De theorie kan op verschillende manieren gevolgd worden.
Zelfstudie met e-learning.
Klassikaal les + e-learning.

Voor de theorie is een speciaal zelfstudie pakket in de vorm van E-learning, ideaal voor het hobbymatig halen van je C1 rijbewijs voor bijvoorbeeld de camper. Ook zijn er losse boeken verkrijgbaar voor zelfstudie zonder E-learning. Klassikale lessen behoren ook tot de mogelijkheden.

Verklaring van geschiktheid: om een examen te kunnen aanvragen dient u een volledig ingevulde Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag in te leveren. Dit geneeskundig verslag wordt opgemaakt door een ARBO arts die gecertificeerd is om deze keuringen te verrichten. Als de medische afdeling van het CBR uw aanvraag akkoord heeft verklaard, ontvangt u een Verklaring van Geschiktheid die één jaar geldig is.

Rijbewijs C1 beroepsmatig gebruiken
Als u uw rijbewijs C1 ook beroepsmatig wilt gebruiken, moet u ook in het bezit zijn van Vakbekwaamheid Code 95. Wel zijn er voor diverse beroepsgroepen uitzonderingen gemaakt. U moet dan de theorie-examens RV1 en V2C positief afronden (in plaats van RV1 light en R2C). Ook moet u het 3e theorie-examen V3C én de twee praktijkexamens ( de praktische toets en de toets besloten terrein) positief hebben afgerond.

Praktijk vrachtwagen rijbewijs C1

De praktijk lessen worden verdeeld over 2 dagen en de 2e dag legt u ook het praktijkexamen af.

Het examen wordt afgenomen met de vrachtauto waarin u de praktijklessen hebt gevolgd (met uitzondering van overmacht situaties).

Aanhangwagen C1E:
Het rijbewijs C1E hebt u nodig als u met uw C1 motorvoertuig een aanhang­wagen of oplegger gaat koppelen met een gewicht van meer dan 750 kg. De combinatie (beide voertuigen samen) mag echter niet zwaarder zijn dan 12.000 kg. Uiteraard moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1


Schrijf je nu in voor een proefles!

Vul onderstaand formulier in en volg voordelig een proefles bij Rijschool West-Friesland BV

Kies eerst de categorie

A + A2 Rijbewijs - Motorfiets


AM Rijbewijs - Bromfiets / Scooter


B Rijbewijs - Auto


BE Rijbewijs - Aanhanger


C + CE of D Rijbewijs - Vrachtwagen en/of Bus rijbewijs


Code 95