CE Rijbewijs

E BIJ C - AANHANGER VRACHTAUTO

Rijopleiding E achter C - Combinatie

De opleiding
Om de opleiding voor het rijbewijs E achter C te volgen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C. Wij hebben de keuze uit de volgende voertuig combinaties voor het behalen van het CE rijbewijs:

Vrachtwagen met een middenasaanhangwagen (wipkar) of met Trekker oplegger combinatie mogelijk.

Het is verstandig om vooraf te bepalen wat voor soort rijopleiding u wilt volgen. Wilt u zo snel mogelijk op pad of heeft u alle tijd met het behalen van het rijbewijs? Hoe snel u uw rijbewijs haalt is geheel afhankelijk van wat u wilt. We adviseren om een bepaalde regelmaat in de rijlessen te houden. Ook is het van belang om gebruik te maken van blokuren. Een blokuur bestaat uit een les van twee uur of een veelvoud daarvan.

CE rijbewijs halen: de standaard opleiding
Je CE rijbewijs halen kan op twee manieren: standaard en spoed. Tijdens de standaard rijopleiding volg je één of meerdere blokuren per week. Om goed op de hoogte te blijven van je vorderingen wordt er gedurende de rijlessen een instructiekaart bijgehouden. Na de eerste praktijklessen weet de instructeur precies hoe lang de rijopleiding gaat duren, het praktijkexamen wordt dan ook direct aangevraagd.

Spoedopleiding E achter C
De praktijk leert dat er vraag is naar een korte maar praktijkgerichte rijopleiding voor het E achter C rijbewijs.
Rijschool West-Friesland biedt een vakopleiding aan die erg kort is en daarnaast wordt tijdens de opleiding de praktijk heel dicht benaderd.

Intake les

Wanneer u ervoor kiest uw E achter C rijbewijs te halen via de spoedopleiding, maken wij eerst een afspraak voor een intest. Tijdens deze intest, die ongeveer 2 uur duurt, wordt de snelheid waarmee u leert rijden ingeschat. Ook wordt tijdens een persoonlijk gesprek gevraagd wat u wensen zijn i.v.m. met bijvoorbeeld uw lestijden en de lengte van de rijlessen. U weet na de intest precies hoeveel uw rijopleiding gaat kosten en wanneer en hoe laat u op examen gaat (maatwerk dus). De intest is geheel vrijblijvend. U kunt na de intest bijvoorbeeld ook besluiten een standaard opleiding te volgen in plaats van een spoedopleiding.

Bij de spoedopleiding wordt de opleiding in 3 tot 6 dagen gepland. Het grote voordeel hiervan is dat u hele dagen bezig bent met het grote materieel. Doordat u langere tijd achter het stuur zit kunt u beter de praktijkuren benutten.

De driedaagse rijopleiding betekent dat u tijdens de drie praktijkdagen tijd heeft om tijdens de opleiding werkelijke praktijkrit te gaan rijden. Nadat er een goede basis is gelegd wordt er een praktijkdag van een chauffeur gesimuleerd.

Praktijkexamen
Om je CE rijbewijs te halen, moet je ook laten zien dat je onder druk en in de praktijk je voertuig kunt besturen. Het examen, die 85 minuten duurt, begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna rijd je binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Belangrijk onderdeel van het examen zijn de bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken.

Tevens krijg je te maken met een zogenaamde navigatie opdracht. Zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt. Voor het plannen van je route mag je een kaart gebruiken of een navigatiesysteem. Als je de locatie niet bereikt, is dat geen ramp. Het gaat erom dat je laat zien dat je zelf verantwoordelijke keuzes maakt in het verkeer.

Meer weten over het behalen van het E achter C rijbewijs? Lees hier de veelgestelde vragen of neem dan contact met ons op.


Schrijf je nu in voor een proefles!

Vul onderstaand formulier in en volg voordelig een proefles bij Rijschool West-Friesland BV

Kies eerst de categorie

A + A2 Rijbewijs - Motorfiets


AM Rijbewijs - Bromfiets / Scooter


B Rijbewijs - Auto


BE Rijbewijs - Aanhanger


C + CE of D Rijbewijs - Vrachtwagen en/of Bus rijbewijs


Code 95